Locaties

StayOkay

Het hostel ligt centraal op Texel, op loopafstand van het centrum van Den Burg. Het moderne hostel is ingericht met natuurlijke materialen en rustige kleuren. Het sfeervolle hostel beschikt over moderne faciliteiten en elke kamer heeft eigen sanitaire voorzieningen.
Drie gangen (120 slaapplekken) zijn gereserveerd voor deelnemers van de Zeezoogdierdagen. Op de StayOkay vinden een aantal activiteiten plaats rondom zeezoogdieren gedurende het weekend (zie programma). Deze zijn ook toegankelijk voor de andere gasten van de StayOkay en mensen op Texel.

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den Burg


NIOZ

Het instituut is gunstig gelegen naast de veerhaven van Texel. Zaterdag overdag zijn er voordrachten zijn in de lezingenzaal en daarnaast benutten we de gangen en ruimtes erom heen voor de Zeezoogdiermarkt. Hier kunnen organisaties, bedrijven en instellingen, die op enigerlei wijze te maken hebben met zeezoogdieren deelnemers informeren over hun activiteiten en producten. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet zeeonderzoek op het terrein van biologie, fysica, chemie en geologie en zoekt steeds naar nieuwe samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstituten, universiteiten en bedrijven. 

Lokatie: NIOZ: Landsdiep 4, ’t HorntjeEcomare

Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ 2 km van De Koog en 6 km van Den Burg. Je kunt er levende zeehonden, ringelrobben en bruinvissen kijken. Ook is er sinds 2014 een prachtige walviszaal met diverse skeletten en andere artefacten. In het natuurmuseum van Ecomare kun je meer te weten komen over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare maakt deel uit van de Stichting Texels Museum. 

De walviszaal in Ecomare
De walviszaal in Ecomare

Lokatie: De Koog (adres ontvangt de deelnemer via de mail de week voor de Zeezoogdierdagen)Bottenschuur ‘Groenland’

Adrie en Ineke Vonk op Texel hebben de grootste particuliere collectie walvisobjecten in hun schuur ’Groenland’ in de buurt van De Koog. Adrie viste met zijn kotter TX1 walvisbotten en mamoetbotten op uit de Noordzee. Ineke promoveerde in 2012 op Texelse walvisvaarders in de achttiende eeuw (Maritieme geschiedenis). Samen hebben ze al duizenden walvissen gezien tijdens zo’n 750 walvisreizen.
Die collectie walvisobjecten – van penis tot staart, een foetus van een bruinvis op sterk water die Adrie uit een dode bruinvis haalde en natuurlijk een paar ton aan botten – is heel bijzonder. Voor meer informatie zie
Artikel in Noord Hollands dagblad (juli 2017)

Bottenschuur 'Groenland'
Bottenschuur ‘Groenland’

Lokatie: Maaikeduinweg 8, De Koog’t Walvisvaardershuisje

Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevoer met lange reizen op zee, kocht dit huisje in 1729 en woonde hier met zijn vrouw en kinderen. Klaas was toen van jong matroos opgeklommen tot commandeur op de walvisvaart. Dankzij de goede vangsten op de walvisvaart, heeft hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur. Zestig jaar lang zou dit huisje bewoond worden door walvisvaarders. Daarna woonden er nog vele andere mensen en nog steeds wordt dit bijzonder Rijksmonument bewoond, de laatste 50 jaar als weekend- en vakantiewoning. 
Sinds de tijd dat Klaas Jacobsz Daalder in dit huisje woonde, is er, op enkele aanpassingen na, weinig veranderd aan het interieur. Het is of de tijd hier stil heeft gestaan. Er zijn veel oude gebruiksvoorwerpen te zien uit de 18de en 19de eeuw en er is een tentoonstelling over de walvisvaart. Een deel daarvan is in bruikleen gegeven door de Oudheidkamer in Den Burg, Kaap Skil in Oudeschild, het Natuurhistorisch museum te Rotterdam, en de familie Vonk uit De Koog.

Lokatie: Herenstraat 49, Den HoornMuseum Kaap Skil

Museum Kaap Skil ligt in Oudeschild (Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild), op zo’n 4 km van Den Burg. Het is een veelzijdig museum over de maritieme geschiedenis van Texel. In de Gouden Eeuw lag voor de Texelse kust “de Reede van Texel”, wat toentertijd de belangrijkste ankerplaats ter wereld was. Er zijn tentoonstellingen over onderwaterarcheologie, scheepvaart, visserij en jutterij. Buiten in het openluchtmuseum is te zien hoe het leven op Texel vroeger was.
Naast de Texelse scheepsvaart is er ook wat aandacht voor de walvisvaart en wie goed zoekt kan ook nog een aantal walvisbotten vinden! De tijdelijke tentoonstelling van S.E.A. is momenteel ook in het museum.

Lokatie: Heemskerckstraat 9, Oudeschild’t Walvisvaardershuisje

Klaas Jacobsz Daalder kocht dit huisje in 1729 in Den Hoorn voor hemzelf en zijn gezin. Hij was commandeur op de walvisvaart en kon zich dankzij goede vangsten op de walvisvaart dit huisje veroorloven. Zestig jaar hebben walvisvaarders in dit huis gewoond en hun sporen nagelaten. Sindsdien is maar weinig van het bijzondere interieur veranderd.
Bezoek het ’t Walvisvaardershuisje en ervaar hoe mensen 300 jaar geleden woonde. Ook is er een tentoonstelling over de walvisvaart.

Lokatie: Herenstraat 49, Den Hoorn