Locaties

StayOkay

Het hostel ligt centraal op Texel, op loopafstand van het centrum van Den Burg. Het moderne hostel is ingericht met natuurlijke materialen en rustige kleuren. Het sfeervolle hostel beschikt over moderne faciliteiten en elke kamer heeft eigen sanitaire voorzieningen.
Drie gangen (120 slaapplekken) zijn gereserveerd voor deelnemers van de Zeezoogdierdagen. Op de StayOkay vinden een aantal activiteiten plaats rondom zeezoogdieren gedurende het weekend (zie programma). Deze zijn ook toegankelijk voor de andere gasten van de StayOkay en mensen op Texel.

Locatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den Burg


NIOZ

Het instituut is gunstig gelegen naast de veerhaven van Texel. Zaterdag overdag zijn er voordrachten in de lezingenzaal. Daarnaast benutten we de gangen en ruimtes erom heen voor de Zeezoogdiermarkt. Hier kunnen organisaties, bedrijven en instellingen, die op enigerlei wijze te maken hebben met zeezoogdieren deelnemers informeren over hun activiteiten en producten. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet zeeonderzoek op het terrein van biologie, fysica, chemie en geologie en zoekt steeds naar nieuwe samenwerkingsverbanden met onderzoeksinstituten, universiteiten en bedrijven. 

Locatie: NIOZ, Landsdiep 4, ’t HorntjeEcomare

Ecomare ligt midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ 2 km van De Koog en 6 km van Den Burg. Je kunt er levende zeehonden, ringelrobben en bruinvissen zien. Ook is er sinds 2014 een prachtige walviszaal met diverse skeletten en andere artefacten. In het natuurmuseum van Ecomare kun je meer te weten komen over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare maakt deel uit van de Stichting Texels Museum. 

De walviszaal in Ecomare
De walviszaal in Ecomare

Locatie: Ruijslaan 92, De KoogBottenschuur ‘Groenland’

Adrie en Ineke Vonk op Texel hebben de grootste particuliere collectie walvisobjecten in hun schuur ’Groenland’ in de buurt van De Koog. Adrie viste met zijn kotter TX1 walvisbotten en mamoetbotten op uit de Noordzee. Ineke promoveerde in 2012 op Texelse walvisvaarders in de achttiende eeuw (Maritieme geschiedenis). Samen hebben ze al duizenden walvissen gezien tijdens zo’n 750 walvisreizen.
Die collectie walvisobjecten – van penis tot staart, een foetus van een bruinvis op sterk water die Adrie uit een dode bruinvis haalde en natuurlijk een paar ton aan botten – is heel bijzonder. Voor meer informatie zie
Artikel in Noord Hollands dagblad (juli 2017)

Bottenschuur 'Groenland'
Bottenschuur ‘Groenland’

Locatie: De Koog (adres ontvangt de deelnemer via de mail de week voor de Zeezoogdierdagen)Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil ligt in Oudeschild (Skil is de Texelse naam voor het dorp Oudeschild), op zo’n 4 km van Den Burg. Het is een veelzijdig museum over de maritieme geschiedenis van Texel. In de Gouden Eeuw lag voor de Texelse kust “de Reede van Texel”, wat toentertijd de belangrijkste ankerplaats ter wereld was. Er zijn tentoonstellingen over onderwaterarcheologie, scheepvaart, visserij en jutterij. Buiten in het openluchtmuseum is te zien hoe het leven op Texel vroeger was.
Naast de Texelse scheepsvaart is er ook wat aandacht voor de walvisvaart en wie goed zoekt kan ook nog een aantal walvisbotten vinden! De tijdelijke tentoonstelling van S.E.A. is momenteel ook in het museum.

Locatie: Kaap Skil, Heemskerckstraat 9, Oudeschild’t Walvisvaardershuisje

Klaas Jacobsz Daalder, die al vanaf zijn 10de jaar meevoer met lange reizen op zee, kocht dit huisje in 1729 en woonde hier met zijn vrouw en kinderen. Klaas was toen van jong matroos opgeklommen tot commandeur op de walvisvaart. Dankzij de goede vangsten op de walvisvaart, heeft hij, naast latere eigenaren van dit huisje, zijn sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur. Zestig jaar lang zou dit huisje bewoond worden door walvisvaarders. Daarna woonden er nog vele andere mensen en nog steeds wordt dit bijzondere Rijksmonument bewoond, de laatste 50 jaar als weekend- en vakantiewoning. 
Sinds de tijd dat Klaas Jacobsz Daalder in dit huisje woonde, is er, op enkele aanpassingen na, weinig veranderd aan het interieur. Het is of de tijd hier stil heeft gestaan. Er zijn veel oude gebruiksvoorwerpen te zien uit de 18de en 19de eeuw en er is een tentoonstelling over de walvisvaart. Een deel daarvan is in bruikleen gegeven door de Oudheidkamer in Den Burg, Kaap Skil in Oudeschild, het Natuurhistorisch museum te Rotterdam, en de familie Vonk uit De Koog.

Locatie: ’t Walvisvaardershuisje, Herenstraat 49, Den Hoorn


Bierbrouwerij Texels bier (alleen op zaterdag open)

De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Gebrouwen met naast vakmanschap alleen duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Dat maakt al hun speciaal bieren tot een puur product van Texel. Er zijn twaalf speciaal bieren die de brouwerij zelf brouwt: Skuumkoppe, Goudkoppe, Eyerlander, Dubbel, Trippel, Springtij, Wit, Bock, Stormbock, Noorderwind, Vuurbaak en Seumerfeugel. Een reguliere rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Stel dat u heeft gereserveerd voor de rondleiding van 11.00 uur, dan wordt u 15 tot 30 minuten van tevoren verwacht bij de incheckbalie om uw kaartjes op te halen. Om ongeveer 11.45 uur komt u terug uit de rondleiding en ontvangt u uw proefplankje of andere versnapering. 

De Werkgroep Zeezoogdieren heeft een super voordeel weten te regelen bij de brouwerij: GRATIS rondleiding en proeverij om 11:00.
Aanmelden verplicht, maximaal 25 personen. Vol=vol!

Mocht je zelf later een rondleiding willen boeken is dit natuurlijk gewoon mogelijk. De kosten zijn dan voor een reguliere rondleiding inclusief proeverij: €12.50 p.p. Voor verdere informatie, ga naar de website van Texels bier.

Locatie: Texelse Bierbrouwerij B.V., Schilderweg 214b, Oudeschild