Activiteiten (zondag)

 • Bezoek aan de Bottenschuur ‘Groenland’ van Adrie en Ineke Vonk *
 • Workshop: analyse maaginhoud zeehonden o.l.v. Mardik Leopold *
 • Bezoek aan ’t Walvisvaardershuisje
 • Bezoek aan Ecomare **
 • Bezoek aan Kaap Skil **
 • Zeezoogdiermarkt in StayOkay
 • Filmvoorstellingen over walvisjacht, onderwatergeluid, etc.
 • Walvisziekenhuis (nog onder voorbehoud)
 • S.E.A. te Kaap Skil, Oudeschild
 • Zeehonden/bruinvistocht naar de Razende Bol (optioneel)
 • Bezoek aan Texel Brouwerij (nog onder voorbehoud, optioneel)


Bottenschuur ‘Groenland’

Bottenschuur 'Groenland'
Bottenschuur ‘Groenland’

Adrie en Ineke Vonk op Texel zijn helemaal weg van de walvis. Zij hebben de grootste particuliere collectie walvisobjecten in hun schuur ’Groenland’.
De collectie walvisobjecten – van penis tot staart, een foetus van een bruinvis op sterk water die Adrie uit een dode bruinvis haalde en natuurlijk een paar ton aan botten – is heel bijzonder. Een bezoek aan deze schuur is voor jong en oud, meer dan de moeite waard. Adrie Vonk en Jeroen Hoekendijk zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden.
Zorg voor een deelnamebewijs, want er is telkens plek voor maximaal 25 mensen per groep, en vol=vol!

Lokatie: De Koog (adres ontvangt de deelnemer via de mail de week voor de Zeezoogdierdagen)

Aanvullende informatie:
Vroege vogels BNNVARA 2017: Fantastische verzameling walvisbotten
Noord Hollands dagblad 2017: Texelaars Adrie en Ineke zijn helemaal weg van de walvisWorkshop:
Analyse maaginhoud van zeehonden / bruinvissen

Mardik Leopold (Wageningen Marine Research) zal in drie sessies magen van dode zeehonden en/of bruinvissen open snijden en de inhoud analyseren in bijzijn van de deelnemers aan deze workshop. In elke sessie is er plaats voor 15 deelnemers en een sessie duurt circa 1 – 1,5 uur.
Zorg dus op tijd voor je deelnamebewijs, want vol=vol!

Een volle maag van een bruinvis.

Zeehonden en bruinvissen eten diverse soorten vis en in hun magen zijn deze vaak  nog aan te treffen, in diverse stadia van vertering. In de magen zou zelfs ook plastic kunnen worden aangetroffen. Mardik zal laten zien hoe de maaginhoud geanalyseerd wordt en hoe bepaald kan worden welke vissen gegeten zijn door de zeehond of bruinvis.
Deze workshop is een unieke mogelijkheid om te zien hoe dieetonderzoek bij zeezoogdieren uitgevoerd wordt.
Waarschuwing aan deelnemers van de workshop: het maagonderzoek is bepaald niet reukloos, de stank kan vrij sterk zijn. Een “geurbeleving” is gegarandeerd!

Lokatie: NIOZ: Landsdiep 4, ’t Horntje

Aanvullende informatie:
Zoogdier 2017: Eten wat de pot schaft.
Natura 2013: Wat zoekt een grijze zeehond in het IJsselmeer.

Mardik Leopold is marien bioloog en jarenlang actief als onderzoeker van zeevogels en zeezoogdieren. Hij is expert op het gebied van maaganalyses van deze dieren. Hij promoveerde in 2015 op onderzoek aan het dieet van bruinvissen.


Bezoek aan Ecomare

Een bezoek aan Ecomare in De Koog is zonder meer de moeite waard! Er zijn levende zeehonden, bruinvissen en ringelrobben te zien die twee keer per dag gevoerd worden (zie onder). De walviszaal is prachtig met skeletten van een potvis en diverse andere walvisachtigen. Maar ook over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel zijn er exposities.

 • 10:30u en 13:30u bruinvissen voeren
 • 11:30u en 15:30u zeehonden voeren

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.

Lokatie: Ruijslaan 92, De KoogBezoek aan Kaap Skil

Een bezoek aan Kaap Skil in De Oudeschild is zonder meer de moeite waard!

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de Gouden Eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit!

Ga eens op zoek naar wat je er kunt vinden van zeezoogdieren, want dat is er!

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.
(Voor houders van een museumjaarkaart is de toegang gratis trouwens.)

Lokatie: Heemskerckstraat 9, OudeschildFilmvoorstellingen

……

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den BurgS.E.A. in Kaap Skil

S.E.A staat voor: Science Encounters Art. Het koppelen van wetenschap aan kunst doen wij door een samenwerking te vormen tussen wetenschappers van NIOZ en kunstenaars. Zo wil S.E.A fantastische kunst realiseren die de onderzoeken van de diverse wetenschappers prachtig in beeld brengt. In totaal 10 kunstwerken worden in de zomer van 2019 op een bijzondere manier gepresenteerd, op verschillende locaties op Texel. Een voorproef is nu te zien op een tijdelijke tentoonstelling in het Museum Kaap Skil.

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.
(Voor houders van een museumjaarkaart is de toegang gratis trouwens.)

Lokatie: Heemskerckstraat 9, Oudeschild’t Walvisvaardershuisje

Klaas Jacobsz Daalder kocht dit huisje in 1729 in Den Hoorn voor hemzelf en zijn gezin. Hij was commandeur op de walvisvaart en kon zich dankzij goede vangsten op de walvisvaart dit huisje veroorloven. Zestig jaar hebben walvisvaarders in dit huis gewoond en hun sporen nagelaten. Sindsdien is maar weinig van het bijzondere interieur veranderd.
Bezoek het ’t Walvisvaardershuisje en ervaar hoe mensen 300 jaar geleden woonde. Ook is er een tentoonstelling over de walvisvaart.

Lokatie: Herenstraat 49, Den HoornWalvisziekenhuis SOS Dolfijn

Eén van de missies van SOS Dolfijn is educatie. Sinds medio 2016 is SOS Dolfijn van start gegaan met Het Reizende Walvisziekenhuis: met deze educatieve voorstelling trekt het team van SOS Dolfijn langs scholen en evenementen om kinderen (en volwassenen) meer te leren over de Noordzee en de walvissen die er in leven.

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den BurgZeehonden/Bruinvistocht (optioneel)

Er is een mogelijkheid om met kleine bootjes de Razende Bol te bezoeken. De Razende Bol is uiteraard bekend als de plek waar de bultrug Johanna en de later de Potvis van Ecomare gestrand zijn. Maar er zijn ook regelmatig bruinvissen en zeehonden te zien. Er is een mogelijkheid om de Razende Bol te bezoeken in een klein bootje waar 12 mensen mee kunnen.
Gezien het onvoorspelbare weer in februari en de ruwe zee wordt deze tocht niet door de Werkgroep Zeezoogdieren zelf verzorgd. Echter indien deelnemers geinteresseerd zijn dan kunnen ze contact opnemen met de schipper via de werkgroep.

’t Sop
…..Zeezoogdiermarkt

Ook dit jaar is er weer een uitgebreide Zeezoogdiermarkt met allerhande organisaties en bedrijven op die op het gebied van zeezoogdieren bezig zijn. Voor meer info, klik hier.

Delta Safari

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den Burg