Activiteiten (zondag)



Bottenschuur ‘Groenland’

Bottenschuur 'Groenland'
Bottenschuur ‘Groenland’

Adrie en Ineke Vonk op Texel zijn helemaal weg van de walvis. Zij hebben de grootste particuliere collectie walvisobjecten in hun schuur ’Groenland’.
De collectie walvisobjecten – van penis tot staart, een foetus van een bruinvis op sterk water die Adrie uit een dode bruinvis haalde en natuurlijk een paar ton aan botten – is heel bijzonder. Een bezoek aan deze schuur is voor jong en oud, meer dan de moeite waard. Adrie Vonk en Jeroen Hoekendijk zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden.
Zorg voor een deelnamebewijs, want er is telkens plek voor maximaal 25 mensen per groep, en vol=vol!

Lokatie: De Koog (adres ontvangt de deelnemer via de mail de week voor de Zeezoogdierdagen)

Aanvullende informatie:
Vroege vogels BNNVARA 2017: Fantastische verzameling walvisbotten
Noord Hollands dagblad 2017: Texelaars Adrie en Ineke zijn helemaal weg van de walvis



Workshop:
Analyse maaginhoud van zeehonden / bruinvissen

Mardik Leopold (Wageningen Marine Research) zal in drie sessies magen van dode zeehonden en/of bruinvissen open snijden en de inhoud analyseren in bijzijn van de deelnemers aan deze workshop. In elke sessie is er plaats voor 15 deelnemers en een sessie duurt circa 1 – 1,5 uur.
Zorg dus op tijd voor je deelnamebewijs, want vol=vol!

Een volle maag van een bruinvis.

Zeehonden en bruinvissen eten diverse soorten vis en in hun magen zijn deze vaak  nog aan te treffen, in diverse stadia van vertering. In de magen zou zelfs ook plastic kunnen worden aangetroffen. Mardik zal laten zien hoe de maaginhoud geanalyseerd wordt en hoe bepaald kan worden welke vissen gegeten zijn door de zeehond of bruinvis.
Deze workshop is een unieke mogelijkheid om te zien hoe dieetonderzoek bij zeezoogdieren uitgevoerd wordt.
Waarschuwing aan deelnemers van de workshop: het maagonderzoek is bepaald niet reukloos, de stank kan vrij sterk zijn. Een “geurbeleving” is gegarandeerd! 😉

Lokatie: NIOZ: Landsdiep 4, ’t Horntje

Aanvullende informatie:
Zoogdier 2017: Eten wat de pot schaft.
Natura 2013: Wat zoekt een grijze zeehond in het IJsselmeer.

Mardik Leopold is marien bioloog en jarenlang actief als onderzoeker van zeevogels en zeezoogdieren. Hij is expert op het gebied van maaganalyses van deze dieren. Hij promoveerde in 2015 op onderzoek aan het dieet van bruinvissen.



Documentaire: The hunt for Moby Dick
Cinema Texel in Den Burg om 11:00

In de BBC documentaire The Hunt For Moby Dick wordt het verhaal achter het welbekende verhaal van Moby Dick van Herman Melville (1851) in beeld gebracht. Wat is de relatie tussen mens en walvis? Moby Dick is geschreven in een tijd waarin walvisjacht floreerde maar kritisch werd beschreven. Een fenomeen dat vandaag de dag nog steeds actueel is.

De documentaire is opgenomen over een periode van 5 jaar en bezoekt Provincetown, Nantucket, New Bedford, Western Massachusetts en sluit af met een bijzonder snorkelavontuur op de Azoren.

Na afloop van de film wordt er een Q&A gehouden met de schrijver en presentator van de documentaire: Philip Hoare.

Voor meer info: http://www.philiphoare.co.uk/the-hunt-for-mobydick/

Prijs 5,50 euro met een Q&A na afloop met hoofdrolspeler en schrijver Philip Hoare. Philip Hoare is ook in het zaterdagavondprogramma in Ecomare (dit programma-onderdeel is inmiddels uitverkocht!)



Bezoek aan Ecomare

Een bezoek aan Ecomare in De Koog is zonder meer de moeite waard! Er zijn levende zeehonden, bruinvissen en ringelrobben te zien die twee keer per dag gevoerd worden (zie onder). De walviszaal is prachtig met skeletten van een potvis en diverse andere walvisachtigen. Maar ook over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel zijn er exposities.

Speciaal voor de Zeezoogdierdagen
14.00u Bottenworkshop door Arthur Oosterbaan
Dit is speciaal leuk voor de jongere bezoeker, maar ook voor oudere bezoeker.

13.00u Korte uitleg in de walviszaal door Arthur Oosterbaan
15.00u Korte uitleg in de walviszaal door Arthur Oosterbaan

De walviszaal in Ecomare

De walviszaal in Ecomare

Andere activiteiten in Ecomare
10:30u en 13:30u bruinvissen voeren
11:30u en 15:30u zeehonden voeren

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.

Lokatie: Ruijslaan 92, De Koog



’t Walvisvaardershuisje

Klaas Jacobsz Daalder kocht dit huisje in 1729 in Den Hoorn voor hemzelf en zijn gezin. Hij was commandeur op de walvisvaart en kon zich dankzij goede vangsten op de walvisvaart dit huisje veroorloven. Zestig jaar hebben walvisvaarders in dit huis gewoond en hun sporen nagelaten. Sindsdien is maar weinig van het bijzondere interieur veranderd.
Bezoek het ’t Walvisvaardershuisje en ervaar hoe mensen 300 jaar geleden woonde. Ook is er een tentoonstelling over de walvisvaart.
Ineke Vonk is aanwezig om je te vertellen over de geschiedenis van de walvisvaart vanaf Texel, voor de liefhebbers.

Lokatie: Herenstraat 49, Den Hoorn
Open van 11.00 tot 15.00 uur.



Zeezoogdiermarkt

Ook dit jaar is er weer een uitgebreide Zeezoogdiermarkt met allerhande organisaties en bedrijven op die op het gebied van zeezoogdieren bezig zijn. Voor meer info, klik hier.

Delta Safari

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den Burg



Walvisziekenhuis SOS Dolfijn

Het Reizende Walvisziekenhuis is een educatief veldhospitaal van SOS Dolfijn waarin kinderen en volwassen meer kunnen leren over de walvisachtigen die voorkomen in de Noordzee. Via de posters, de verschillende interactieve spelonderdelen en dummy-bruinvissen ga je op ontdekking in de mysterieuze wereld van walvissen; wat eten ze, hoe groot worden ze? Maar ook de gevaren waarmee deze dieren te maken hebben zoals geluidsoverlast en vervuiling komen aan bod. Kinderen ontvangen een gratis Doe-boekje waarin vragen en opdrachten staan. Heb jij alles goed beantwoord dan ontvang je een coole sticker. Ook is het mogelijk om in Het Reizende Walvisziekenhuis een echte dolfijnenredder te worden en een Dolfijnen-EHBO-diploma te behalen. Duik ook mee in de wereld van de walvissen en bezoek Het Reizende Walvisziekenhuis tussen 10.00 en 17.00 uur in StayOkay!

Walvisziekenhuis op locatie

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den Burg



Bezoek aan Kaap Skil

Een bezoek aan Kaap Skil in De Oudeschild is zonder meer de moeite waard!

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de Gouden Eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit!
Ga eens op zoek naar wat je er kunt vinden van zeezoogdieren, want dat is er!

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.
(Voor houders van een museumjaarkaart is de toegang gratis trouwens.)

Lokatie: Heemskerckstraat 9, Oudeschild



Films en lezingen

Kijk hiervoor op de speciale pagina!

Lokatie: StayOkay, Haffelderweg 29, Den Burg



S.E.A. in Kaap Skil

S.E.A staat voor: Science Encounters Art. Het koppelen van wetenschap aan kunst doen wij door een samenwerking te vormen tussen wetenschappers van NIOZ en kunstenaars. Zo wil S.E.A fantastische kunst realiseren die de onderzoeken van de diverse wetenschappers prachtig in beeld brengt. In totaal 10 kunstwerken worden in de zomer van 2019 op een bijzondere manier gepresenteerd, op verschillende locaties op Texel. Een voorproef is nu te zien op een tijdelijke tentoonstelling in het Museum Kaap Skil.

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.
(Voor houders van een museumjaarkaart is de toegang gratis trouwens.)

Lokatie: Heemskerckstraat 9, Oudeschild



Zeehonden/Bruinvistochten (optioneel)

Wie wil dit nou niet, zeehonden of bruinvissen zien.
Zeehonden behoren ook tot de groep van de zeezoogdieren en een uitje op de zeehondenvaartochten tijdens de Zeezoogdierdagen is daarbij dan ook zeker niet uitgesloten. Hieronder de mogelijkheden. Je moet het wel zelf regelen.

Het Sop
Met een kleine groep naar de zeehonden, voor de kust van Texel, met de sfeer van een “PRIVéTOCHT”. Het Sop vaart naar de zandbanken waar de zeehondenpopulatie zich bevind. Deze “Zeehondenbanken” bevinden zich voor de Texelse kust in de Waddenzee. Door de geringe grootte van de boot durven de nieuwsgierige zeehonden dicht bij de boot te komen. U heeft de mogelijkheid om de zeehonden te bekijken en goed te fotograferen. u komt veel dichter bij de zeehonden dan welk schip ook!! De tocht duurt ongeveer 1 uur, waarbij U op de terugtocht als extra getrakteerd wordt op een heuse speedbootervaring, 430 PK en een snelheid van 18 knopen (30KM/U) geeft een “KICK” voor de aanwezige passagiers.
Voor meer informatie: https://zeehondentexel.nl/nl/
Locatie: Haven 8, Oudeschild

De Vrijheid
Wil jij de mooiste plekjes van de Waddenzee bekijken en ondertussen zeehonden van heel dichtbij spotten? Ons schip heeft weinig diepgang zodat we tot naast de zandbanken kunnen komen. Ook varen we alleen met kleine groepen, zodat je altijd een goede plek hebt en ultiem kunt genieten van de zeehonden het prachtige uitzicht. Afhankelijk van hoog of laag water varen we naar een andere plek. Er zijn verschillende vaartochten die u kunt reserveren zijn alleen op afspraak (wegens jaargetijden).
Voor meer informatie: http://www.zeehondenkijkentexel.nl/vaartochten
Locatie: Haven 9, Oudeschild



Garnalenvissen op de Waddenzee (optioneel)

Een favoriete boottocht op het Wad is die met de vissersschepen Emmie TX10 en Walrus TX20. Met deze boten ga je de Waddenzee op om garnalen te vangen. De garnalen worden gekookt en je mag ze op de boot pellen en proeven. Versere garnalen kun je nergens anders eten. Als je van boord gaat krijg je een grote zak garnalen mee om thuis te pellen. Als je op Texel in een hotelkamer of vakantiehuis overnacht kun je natuurlijk ook een plekje zoeken in de haven of op de zeedijk om de garnalen op te eten. Bij laag water zul je waarschijnlijk tijdens de rondvaart ook zeehonden zien maar dat is niet gegarandeerd.
Voor meer informatie: https://garnalenvissenoptexel.nl/