Films en lezingenprogramma (zondag)

Cinema Texel

11.00u – The hunt for Moby Dick (Philip Hoare) met aansluitend een Q&A met Philip Hoare zelf
Op zondagochtend 11 uur kun je naar Cinema Texel voor een bijzondere film met Q&A na afloop. In de BBC documentaire The Hunt For Moby Dickwordt het verhaal achter het welbekende verhaal vanMoby Dickvan Herman Melville (1851) in beeld gebracht. Wat is de relatie tussen mens en walvis? Moby Dickis geschreven in een tijd waarin walvisjacht floreerde maar kritisch werd beschreven. Een fenomeen datvandaagde dag nog steeds actueel is.
De documentaire is opgenomen over een periode van 5 jaar en bezoekt Province­town, Nantucket, New Bedford, Western Massachusetts en sluit af met een bijzonder snorkelavontuur op de Azoren.
Na afloop van de film wordt er een Q&A gehouden met de schrijver en presentator in de documentaire: Philip Hoare.
Voor meer info: http://www.philiphoare.co.uk/the-hunt-for-moby-dick/

Locatie: Gravenstraat 33, Den Burg
Toegang: 5,50 euro, te betalen bij de Cinema.


StayOkay

10:00u – Lezing: De arctische natuur in de beleving van Nederlandse walvisvaarders. (Hans Beelen)
11.30u – Lezing: Groenlandse walvissen in het ijs (Hans Verdaat)
13.00u – Sonic Sea
14.30u – Lezing: Pelagia (Joeri Bosma; S.E.A.)
16.00u – Scars met Q&A

Locatie:
Toegang: gratis



Toelichting

10:00 uur – Lezing: De arctische natuur in de beleving van Nederlandse walvisvaarders. (in StayOkay)
Drie eeuwen lang, van de zeventiende tot de negentiende eeuw, voeren schepen uit Nederland ter walvisvaart naar het Hoge Noorden. Hoe beleefden de vroegere walvisvaarders de overweldigende arctische natuur: het landschap, de kou, het ijs, het noorderlicht, de fauna en de flora? In dagboeken, reisverslagen, liederen, gebeden en tal van andere tekstsoorten zijn de indrukken en belevenissen van de zeelieden bewaard gebleven. Het Noorden was voor de opvarenden een gebied van extremen. Hun houding tegenover de arctische natuur verschilde fundamenteel van onze moderne ecologische blik: van de ene kant was er sprake van ontzag en vrees tegenover de oppermachtigheid en de grote gevaren; van de andere kant hadden de walvisvaarders de drang tot meedogenloze exploitatie.


11.30 uur – Groenlandse walvissen in het ijs (in StayOkay)
De Groenlandse Walvis is een van de zeldzaamste walvis soorten ter wereld. Lang was het onbekend hoeveel er nog leven in het Noordelijkste deel van de Atlantische Oceaan. In 2010 dacht men dat de populatie nog bestond uit slechts enkele tientallen dieren. Vanuit Nederland vertrekt ieder voorjaar een expeditie cruise schip richting Spitsbergen, de route van dit schip gaat langs het vulkaaneiland Jan Mayen en de rand van het zee-ijs in de Fram Strait. In 2015 trof men daar 84 Groenlandse walvissen aan!! Toeval? Een toevallige samenscholing van ‘alle’ Groenlandse walvissen in de Fram Strait? Nee ook in de daarop volgende jaren bleken de Groenlandse walvissen op de gevonden locatie aanwezig te zijn. Tijdens de toch in 2018 werden 110 verschillende dieren gezien.

Groenlandse walvis in het ijs

Hans Verdaat is woonachtig op Texel en werkt als walvisonderzoeker en reisgids. Hij verteld meer over de Groenlandse walvissen van de Fram Strait en andere dieren die tijdens deze boottochten gezien worden.


13.00 uur – Sonic Sea (in StayOkay)
Whales, dolphins, porpoises, and other marine mammals have evolved to take advantage of this perfect sonic medium. Just as we rely on sight to survive, they depend on sound to hunt for food, find mates, and detect predators. Over the last fifty years, our increasing ocean presence has drastically transformed the acoustic environment of these majestic creatures. Undersea noise pollution is invisible but it is damaging the web of ocean life. The leading contributors to ocean noise come from commercial, industrial, and military sources: Shipping, Seismic, and Sonar.
Check de trailer via: https://www.sonicsea.org/watch-now


14.30 uur – Science encounters Art: Joeri Bosma en de Pelagia (in StayOkay)
Voor het project Science Encounters Art is Joeri afgelopen zomer twee weken meegevaren met het onderzoeksschip Pelagia van het NIOZ. Er werden verschillende metingen verricht en hij kreeg de kans om over de schouders van de bemanning en wetenschappers mee te kijken. De fascinatie voor het ongrijpbare en onbekende is wat kunst en wetenschap met elkaar gemeen hebben. Tijdens zijn reis is hij zich bewust geworden van de complexe gelaagdheid en grote mondiale problemen van de Zeeën.
De openbaring van de immensiteit heeft hij ervaren als ontmoedigend. Als kunstenaar is hij op zijn eigen manier bezig om de wereld in beeld te brengen, maar hij had niet verwacht dat er zo veel speelt onder het wateroppervlak. De invloed van het landschap: de ruimte, diepte, kalmte, en kracht hebben zijn gedachten in perspectief gezet. Het ontdekken van de zee is vooral een interne zoektocht.


16.00 uur – Scars (in StayOkay)
De natuurbehoudsorganisatie Nova Atlantis van Karin Hartman zet zich al vele jaren in voor onderzoek aan en behoud van walvissen en dolfijnen rond de Azoren. De film ‘Scars’ (met Nederlandstalige ondertiteling) die onder meer getoond is op het Conservation Film Festival in New York laat het werk van Nova Atlantis op indrukwekkende wijze zien en u zal veel leren over de ecologie van met name de Grijze dolfijn.
Check de trailer via: https://vimeo.com/271343334