Na ruim 25 jaar was er weer een Zeezoogdierdag! De Werkgroep Zeezoogdieren (WZZ) van de Zoogdiervereniging organiseerde deze dag ditmaal in het Teylers Museum in Haarlem. Gezien de capaciteit van de gehoorzaal konden maar 150 mensen deelnemen en moest de werkgroep een aantal mensen teleurstellen. Er was een gevarieerd programma met interessante sprekers, zie het programma hieronder.
Programma
10:00-10:30 inloop met koffie
10:30-10:35 Opening Zeezoogdierdag
10:35-11:00 Ruben Fijn Zeezoogdiertellingen vanuit vliegtuig
11:00-11:30 Liliane Solé Postmortaal onderzoek bij bruinvissen
11:30-12:00 Jolanda Meerbeek Wat doet de stichting SOS dolfijn?
12:00-13:00 lunch
13:00-13:45 Klaas Post Evolutie van walvissen
13:45-14:15 Sophie Brasseur Ontwikkelingen bij NL zeehonden
14:15-14:30 Machteld Geut Een jaar zeehondenopvang door A Seal Stellendam
14:30-14:45 Delta Safari Whale-watchen op de Noordzee
14:45-15:15 theepauze
15:15-15:45 Gert Polet Zeezoogdieren in de Arctic
15:45-16:00 Evert Mul Foto-identificatie: CSI bij walvissen
16:00-16:30 Arthur Oosterbaan & Ineke Vonk Walvisstrandingen op Texel
16:30-17:00 Mardik Leopold Recente massa potvisstrandingen
Een korte beschrijving van de dag
In de ochtend vertelde Ruben Fijn (Bureau Waardenburg) hoe tegenwoordig zeezoogdieren in de Noordzee vanuit kleine vliegtuigen worden geteld om een schatting te maken van de aantallen. Liliane Solé (Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht) gaf een mooi overzicht van de resultaten van uitwendig en vooral inwendig onderzoek aan dode gestrande bruinvissen, die de laatste jaren steeds vaker op het strand gevonden worden. Jolanda Meerbeek (SOS Dolfijn) vertelde hoe levende dolfijnen en bruinvissen opgevangen worden in Nederland.
Na de lunch was er voor veel aanwezigen het hoogtepunt een lezing over fossielen en evolutie van walvissen door Klaas Post, honorair curator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
Sophie Brasseur (Wageningen Marien Research) besprak de populatie-ontwikkelingen van Nederlandse zeehonden. Zij liet zien dat alhoewel het heel goed lijkt te gaan met de Nederlandse zeehonden de aantallen nog lang niet op het niveau van rond 1900 zijn. Machteld Geut (Dierenarts bij Zeehondenopvang A Seal) liet zien hoe de opvang van zeehonden in zijn werk gaat bij A seal in Stellendam, dat ruim een jaar geleden officieel gestart is. Marko Oudenaarden van Delta Safari legde uit welke boottochten naar Engeland de beste zijn om zeezoogdieren onderweg te zien.
Na de theepauze was Gert Polet (Wereldnatuurfonds) aan de beurt met een interessante lezing over het Arctisch programma van WWF. De klimaatverandering zal veel dieren in het hoge noorden in problemen brengen. Het Wereldnatuurfonds anticipeert hierop door onderzoek en bescherming in het noordpoolgebied. Evert Mul (Wageningen Marien Research) vertelde hoe je individuele walvissen kunt herkennen en over zijn project om een catalogus te maken van walvisstaarten. Ineke Vonk & Arthur Oosterbaan (Ecomare)hadden een duopresentatie. Ineke gaf een historisch overzicht van walvisstrandingen op Texel, terwijl bij Arthur de zaal meezong met zijn lied over de gestrande bultrug Johanna, de walvis die zoveel commotie opriep in Nederland in 2012.
De laatste spreker Mardik Leopold (Wageningen Marien Research), had al eerder bij Vroege Vogels een tipje van de sluier opgelicht over wat hij zou gaan vertellen. Hij besprak de zeer opmerkelijke en dramatische walvisstranding op Texel in 2016. Hij ging in op de mogelijke oorzaken waarom zes jonge en gezonde, mannetjes potvissen tegelijkertijd op het strand bij Texel aanspoelden en uiteindelijk overleden. En presenteerde de eerste resultaten van het onderzoek.
Voor een uitgebreidere beschrijving van deze dag en van een aantal praatjes, zie het Persbericht dat de Werkgroep Zeezoogdieren na afloop uitbracht. Na afloop was er een drukbezochte borrel in de historische Waag van Haarlem, om de hoek bij het Teylers Museum.