Sprekers

Geert Aarts en Sophie Brasseur – Wageningen Marine Research / NIOZ (NL)

Geert Aarts and Sophie Brasseur WMR / NIOZ

Geert Aarts is marien ecoloog, gespecialiseerd in het voorspellen van de ruimtelijke verdeling van zeezoogdieren door middel van modelmatige berekeningen. Momenteel onderzoekt hij ondermeer de effecten van onderwatergeluid op zeehonden en bruinvissen.
Sophie Brasseur is marien bioloog, met zeehonden als specialisatie. Haar onderzoek richt zich op menselijke invloeden op zeehonden en het monitoren van zeehondpopulaties.



Jan Beiboer – Scheepsarts ‘Willem Barendsz.’ (NL)

Na het afronden zijn studie medicijnen voer Jan Beiboer mee als scheepsarts met de walvisvaarder ‘Willem Barendsz.’. Hij vervolgde daarna zijn loopbaan als tropenarts in Papoea Nieuw Guinea en Aruba, als anesthesioloog bij Wilhelmina Gasthuis (voorloper van het AMC) in Amsterdam en als medisch coördinator voor het internationale Rode Kruis tijdens 13 missies naar diverse conflictgebieden in de wereld.



Kees Camphuysen – NIOZ (NL)

Kees Camphuysen werkt als marien ecoloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Zijn onderzoek betreft met name de ecologie en verspreiding van zeevogels en zeezoogdieren en de interacties van deze dieren met menselijke activiteiten in het mariene milieu. Zie ook: Walvissen en dolfijnen in de Noordzee



Philip Hoare – Schrijver (UK)

Philip Hoare, jounalist voor the Guardian en schrijver van ondermeer boek Leviathan or, The Whale (BBC Samuel Johnson Prize 2009 voor non-fictie) en The Whale: In Search Of The Giants Of The Sea (2010). Van jongsaf had hij al een grote fascinatie voor cetacea en is een grote kenner van Melville’s “Moby Dick”. Voor de BBC maakte hij de documentaire the Hunt for Moby Dick.



Nathalie Houtman – Wereld Natuur Fonds (NL)

Nathalie Houtman studeerde Marine Mammal Science aan de universiteit van St Andrews (Schotland).  Science-based bescherming van zeezoogdieren is haar ambitie. Via haar eigen adviesbureau vervult zij momenteel een opdracht bij het Wereld Natuur Fonds over onderwatergeluid, plastic en mens-dierconflicten. Eerder werkte zij mee aan een gedragsonderzoek bij het Dolfinarium en als gids bij Cetacean Watching Azores.



Eleonora Panella – International Fund for Animal Welfare (IFAW) (BE)

Eleonora Panelli IFAW

Eleonara Panella is (marien) bioloog en werkt als wildlife campaigner voor het International Fund for Animal Welfare (IFAW) in Brussel. Ze werkte eerder voor het WWF, Pew Charitable Trusts, het Europees Parlement en het Europees bureau voor maritieme veiligheid.



Anja Reckendorf – Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover (DE)

Anja Reckendorf studeerde diergeneeskunde aan de universiteiten van Budapest en Berlijn. Momenteel is ze bezig met een promotie-onderzoek bij het Institute for Terrestrial and Aquatic Wildlife Research (ITAW – TiHo) in Büsum aan de kust van de Duitse Noordzee. Haar promotie betreft het monitoren van de gezondheid van de bruinvispopulaties. Ze heeft een speciale interesse voor de bescherming van het aquatische en mariene milieu en is betrokken bij het EU Project “Marine Mammals – Science Education



Meike Scheidat – Wageningen Marine Research (NL)

Meike Scheidat heeft op diverse plekken onderzoek verricht aan de verspreiding van walvisachtigen, met name door middel van”visuele surveys” en door akoestisch onderzoek met behulp van hydrofoons. Ze is wetenschappelijk adviseur voor de Nederlandse regeringin de Interationale Walviscommissie (IWC) en is lid diverse beschermings- en onderzoeksorganisaties.



Anne-Marie Svoboda –
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Anne-Marie Svoboda is opgeleid als marien bioloog en tegenwoordig werkzaam als senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van LNV. Hier richt zij zich op marien en natuurbeleid en is in het bijzonder betrokken bij het nationale beleid op het gebied van walvisachtigen.

w

w



Andrew Sutton – Fotograaf / documentairemaker (UK)

Andrew Sutton is een Britse fotograaf en documentairemaker, die zich op allerlei manieren inzet voor het behoud van walvisachtigen. Zo is hij ambassadeur van Whale and Dolphin Conservation (WDC) en maker van de documentaire Grindahvalur, over de grienden jacht op de Faeröer eilanden.



Fleur Visser – Universiteit van Amsterdam / NIOZ (NL)

Fleur Visser  (c) M Oudejans, Kelp Marine Research

Fleur Visser is een mariene biologe gespecialiseerd op de ecologie en het gedrag van walvisachtigen. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau en op diverse plekken in de wereld onderzocht hoe walvisachtigen reageren op geluid geproduceerd door mensen. Momenteel onderzoekt zij in de Azoren of onderwatergeluid ook invloed heeft op de prooidieren of welke gevolgen dit heeft voor walvissen en dolfijnen die hier van afhankelijk zijn.
Foto Fleur Visser (c) M Oudejans, Kelp Marine Research