Activiteiten (zaterdag)

Voor degenen die niet naar het lezingenprogramma gaan op zaterdag is er een speciaal activiteitenprogramma voor zaterdag overdag samengesteld. Deze activiteiten zijn uiteraard ook toegankelijk voor partner en/of gezinsleden!

Brouwerij Texels bier

De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Gebrouwen met naast vakmanschap alleen duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Dat maakt al hun speciaal bieren tot een puur product van Texel. Er zijn twaalf speciaal bieren die de brouwerij zelf brouwt: Skuumkoppe, Goudkoppe, Eyerlander, Dubbel, Trippel, Springtij, Wit, Bock, Stormbock, Noorderwind, Vuurbaak en Seumerfeugel. Een reguliere rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Stel dat u heeft gereserveerd voor de rondleiding van 11.00 uur, dan wordt u 15 tot 30 minuten van tevoren verwacht bij de incheckbalie om uw kaartjes op te halen. Om ongeveer 11.45 uur komt u terug uit de rondleiding en ontvangt u uw proefplankje of andere versnapering. 

De Werkgroep Zeezoogdieren heeft een super voordeel weten te regelen bij de brouwerij: GRATIS rondleiding en proeverij om 11:00.
Aanmelden verplicht, maximaal 25 personen. Vol=vol!

Mocht je zelf later een rondleiding willen boeken is dit natuurlijk gewoon mogelijk. De kosten zijn dan voor een reguliere rondleiding inclusief proeverij: €12.50 p.p. Voor verdere informatie, ga naar de website van Texels bier.

Locatie: Texelse Bierbrouwerij B.V., Schilderweg 214b, OudeschildTexelse schapenboerderij De Waddel

De Waddel, een boerderij uit 1625 ligt in het prachtige Hoge Berggebied. Wij werken hier met respect voor mens, dier en omgeving. Onze kudde bestaat uit 500 ooien. We melken een gedeelte van de schapen, maken kaas en houden ons bezig met stamboek Texelaarfokkerij. Je hoort het verhaal van boer Jan-Willem en ziet de kraamkamer waar de lammetjes geboren worden. Misschien zie je wel een geboorte! Op de boerderij is ook een kleine winkel aanwezig waar u lamsvlees van het eigen land kunt kopen! Rondleiding zaterdag en zondag van 13.30-14.30 uur. Inschrijven verplicht

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. bij deze rondleiding aanwezig te zijn.

Locatie: Westergeest 4 1791 LJ Den BurgEcomare **

Een bezoek aan Ecomare in De Koog is zonder meer de moeite waard! Er zijn levende zeehonden, bruinvissen en ringelrobben te zien die twee keer per dag gevoerd worden (zie onder). De walviszaal is prachtig met skeletten van een potvis en diverse andere walvisachtigen. Maar ook over het Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel zijn er exposities.

Leuk om bij te zijn:
10:30u en 13:30u bruinvissen voeren
11:30u en 15:30u zeehonden voeren

Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.

Locatie: Ruijslaan 92, De Koog(S.E.A. in) Kaap Skil **

Een bezoek aan Kaap Skil in De Oudeschild is zonder meer de moeite waard!
Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de Gouden Eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek. Die tijd herleeft in ’s werelds grootste maritieme maquette, die in het prijswinnende entreegebouw staat. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. In de vakanties bruist het er van de activiteiten. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit!
Ga eens op zoek naar wat je er kunt vinden van zeezoogdieren, want dat is er!

** Via de Zeezoogdierdagenshop kun je een toegangsbewijs krijgen om tegen een vast tarief van 5 euro p.p. binnen te komen.
(Voor houders van een museumjaarkaart is de toegang gratis trouwens.)

Locatie: Heemskerckstraat 9, OudeschildZeehonden/Bruinvistochten

Wie wil dit nou niet, zeehonden of bruinvissen zien.
Zeehonden behoren ook tot de groep van de zeezoogdieren en een uitje op de zeehondenvaartochten tijdens de Zeezoogdierdagen is daarbij dan ook zeker niet uitgesloten. Hieronder de mogelijkheden. Je moet het wel zelf regelen.

Het Sop
Met een kleine groep naar de zeehonden, voor de kust van Texel, met de sfeer van een “PRIVéTOCHT”. Het Sop vaart naar de zandbanken waar de zeehondenpopulatie zich bevind. Deze “Zeehondenbanken” bevinden zich voor de Texelse kust in de Waddenzee. Door de geringe grootte van de boot durven de nieuwsgierige zeehonden dicht bij de boot te komen. U heeft de mogelijkheid om de zeehonden te bekijken en goed te fotograferen. u komt veel dichter bij de zeehonden dan welk schip ook!! De tocht duurt ongeveer 1 uur, waarbij U op de terugtocht als extra getrakteerd wordt op een heuse speedbootervaring, 430 PK en een snelheid van 18 knopen (30KM/U) geeft een “KICK” voor de aanwezige passagiers.
Voor meer informatie: https://zeehondentexel.nl/nl/
Locatie: Haven 8, Oudeschild

De Vrijheid
Wil jij de mooiste plekjes van de Waddenzee bekijken en ondertussen zeehonden van heel dichtbij spotten? Ons schip heeft weinig diepgang zodat we tot naast de zandbanken kunnen komen. Ook varen we alleen met kleine groepen, zodat je altijd een goede plek hebt en ultiem kunt genieten van de zeehonden het prachtige uitzicht. Afhankelijk van hoog of laag water varen we naar een andere plek. Er zijn verschillende vaartochten die u kunt reserveren zijn alleen op afspraak (wegens jaargetijden).
Voor meer informatie: http://www.zeehondenkijkentexel.nl/vaartochten
Locatie: Haven 9, OudeschildGarnalenvissen op de Waddenzee

Een favoriete boottocht op het Wad is die met de vissersschepen Emmie TX10 en Walrus TX20. Met deze boten ga je de Waddenzee op om garnalen te vangen. De garnalen worden gekookt en je mag ze op de boot pellen en proeven. Versere garnalen kun je nergens anders eten. Als je van boord gaat krijg je een grote zak garnalen mee om thuis te pellen. Als je op Texel in een hotelkamer of vakantiehuis overnacht kun je natuurlijk ook een plekje zoeken in de haven of op de zeedijk om de garnalen op te eten. Bij laag water zul je waarschijnlijk tijdens de rondvaart ook zeehonden zien maar dat is niet gegarandeerd.
Voor meer informatie: https://garnalenvissenoptexel.nl/

Locatie: Haven 8, Oudeschild