Sprekers

Geert Aarts – Wageningen Marine Research / NIOZ (NL)

Geert Aarts

Geert Aarts is marien ecoloog, gespecialiseerd in het voorspellen van de ruimtelijke verdeling van zeezoogdieren door middel van modelmatige berekeningen. Momenteel onderzoekt hij ondermeer de effecten van onderwatergeluid op zeehonden en bruinvissen.


Jan Beiboer – Scheepsarts Willem Barendsz II (NL)

Na het afronden zijn studie medicijnen voer Jan Beiboer mee als scheepsarts met de walvisvaarder Willem Barendsz II. Hij vervolgde daarna zijn loopbaan als tropenarts in Papoea Nieuw Guinea en Aruba, als anesthesioloog bij Wilhelmina Gasthuis (voorloper van het AMC) in Amsterdam en als medisch coordinator voor het internationale Rode kruis tijdens 13 missies naar conflictgbieden ter wereld.


Kees Camphuijsen – NIOZ (NL)

Kees Camphuysen werkt als marien ecoloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Zijn onderzoek betreft met name de ecologie en verspreiding van zeevogels en zeezoogdieren en de interacties van deze dieren met menselijke activiteiten in het mariene milieu.


René Dekeling – Ministerie van Defensie (NL)

Onder voorbehoud nog.


Philip Hoare – Schrijver (UK)

Philip Hoare, jounalist voor the Guardian en schrijver van ondermeer boek Leviathan or, The Whale (BBC Samuel Johnson Prize 2009 voor non-fictie) en The Whale: In Search Of The Giants Of The Sea (2010). Van jongsaf had hij al een grote fascinatie voor cetacea en is een grote kenner van Melville’s “Moby Dick”. Voor de BBC maakte hij de documentaire the Hunt for Moby Dick.


Eleonora Panella –
International Fund for Animal Welfare (IFAW) (BE)

Eleonara Panella is biologe en werkt als wildlife campaigner voor het International Fund for Animal Welfare (IFAW) in Brussel. Ze werkte eerder voor het WWF, Pew Charitable Trusts, het Europees Parlement en het Europees bureau voor maritieme veiligheid.


Anja Reckendorf –
Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover (DE)

Anja Reckendorf is afgestudeerd aan de universiteit van Berlijn en bezig met een promotieonderzoek aan bruinvissen aan het Institute for Terrestrial and Aquatic Wildlife Research (ITAW – TiHo) in Büsum aan de kust van de Duitse Noordzee. Ze heeft een speciale interesse voor de bescherming van het aquatische en mariene milieu.


Meike Scheidat – Wageningen Marine Research (NL)

Meike Scheidat heeft op diverse plekken onderzoek verricht aan de verspreiding van walvisachtigen, met name door middel van”visuele surveys” en door akoestisch onderzoek met behulp van hydrofoons. Ze is wetenschappelijk adviseur voor de Nederlandse regeringin de Interationale Walviscommissie (IWC) en is lid diverse beschermings- en onderzoeksorganisaties.


Andrew Sutton – Fotograaf / documentairemaker (UK)

Andrew Sutton is een Britse fotograaf en documentairemaker, die zich op allerlei manieren inzet voor het behoud van walvisachtigen. Zo is hij ambassadeur van Whale and Dolphin Conservation (WDC) en maker van de documentaire Grindahvalur, over de grienden jacht op de Faeröer eilanden.


Fleur Visser – Universiteit van Amsterdam / NIOZ (NL)

Fleur Visser

Fleur Visser is een mariene biologe gespecialiseerd op de ecologie en het gedrag van walvisachtigen. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau en op diverse plekken in de wereld onderzocht hoe walvisachtigen reageren op geluid geproduceerd door mensen. Momenteel onderzoekt zij in de Azoren of onderwatergeluid ook invloed heeft op de prooidieren of welke gevolgen dit heeft voor walvissen en dolfijnen die hier van afhankelijk zijn.